Selasa, 23 Mac 2010

makanan seimbang

Keracunan Makanan

- Keracunan makanan mambawa maksud mkn yg telah tercemar o bhn kimia spt raksa dan plumbum, mikroorganisma @ toksin, ataupun racun. Keracunan mkn mengakibatkan cirit-birit yg tidaj sihat @ tidak bersih juga blh menyebabkan keracunan mkn.


Punca keracunan Makanan

1. Kdg racun ladang yg berlebihan
-petani menyembur racun serangga, rumput, dan haiwan perosak yg lain bertujuan utk memaksimumkan pengeluaran hasil lading spt sayur-sayuran dan buah-buahan. Penggunaan racun yg melebihi had yg dibernarkan akan membahayakan pengguna krn terdedah kpd risiko keracunan. Racun Paraquat, DDT, dan racun kulat serta sisa racun spt Chiordane dan Hephachir yg berlebihan akan menyebabkan pengguna muntah-muntah dan kadangkala membawa maut.


2. Penyediaan mkn yg kurang bersih
- sayur-sayuran @ peralatan yg tidak bersih menyumbang kpd keracunan. Hal ini krn peralatan @ tempat memasak yg tidak bersih menjadi tempat pembiakan pelbagai bacteria. Mkn mungkin tercemar semasa proses pemprosesan, penyediaan @ penyimpanan

3. mkn terdedah kpd pencemaran
- mkn yg dijual di tepi2 jalan @ warung sentiasa terdedah kpd habuk & kotoran yg menyebabkan keracunan mkn. Mkn yg tidak ditutup @ dibungkus dgn baik juga mudah dihinggapi lalat pembawa kuman


4. mkn yg tlh melebihi tamat tempoh
- mkn dlm tin @ mkn proses mengandungi bhn pengawet yg tinggi & sekiranya dimakan setelah tamat tempoh akan ditumbuhi kulat yg beracun

5. mkn yg tlh terlalu tinggi kdg bhn kimia
- kdg asid benzoic & monosodium glutamate yg tinggi juga dpt mengakitbatkan keracunan. Asid boric dan sodium nitrit yg tinggi dlm kebanyakkan mkn utk mengekalkan kesegaran.

6. mkn laut
- mkn laut spt kerang, kupang, dan ikan mungkin mengakibatkan keracunan disebabkan o air laut @ sg yg tercemar


LAngkah utk Memastikan Kebersihan Tempat Menjual Makanan


1. Penguatkuasaan undang2 yg ketat terhdp penjual mkn yg mengabaikan kebersihan- denda yg tinggi harus dikenakan t’hdp mereka yg bersalah
2. menempatkan para penjual makanan di suatu kws yg khusus utk menjual mkn – jauh dr jalan raya @ kws yg kotor

3. menjalankan kempen kebersihan dr masa ke masa- dpt menyedarkan penjual mkn ttg pentingnya kebersihan

4. menganjurkan pertandingan gerai @ restoran terbersih

5. pengguna harus memulaukan penjualan makanan di gerai @ di restoran yg kotor


Risiko Pengambilan Makanan yg TIdak Sihat

1. Obesiti @ kegemukan
Kegemukan berpuca drpd pengambilan kalori yg berlebihan selain pengambilan lebihan tng yg terhasil drpd lemak, gula, karbohidrat, dan protein. Obesiti terjadi apb tenaga yg diambil lebih banyak drpd tng yg disimpan. Bdn akan menyimpan kalori yg berlebihan dlm btk tisu adipos & lemak berbanding dgn menukarkannya dlm btk tenaga

2. Penyakit
- Diabetes @ kencing manis akan menyerang seseorang yg terlalu byk makan makanan bergula. Kerosakan pd pembuluh-pembuluh darah dan ginjal akan menyebabkan penghidapnya menghadapi masalah kekurangan isulin did lm bdn. Tubuh bdn yg gagal mengawal penggunaan gula akan menyebabkan lemak sukar dihancurkan sewaktu metabolisme. Kanser usus juga dikiatkan dgn corak pemakanan. Bhn-bhn makanan yg berlebihan akan tersimpan di usu besar dan m‘hasilkan toksin. Penyakit jantung juga akan menyerang seseorang yg tidak mengamalkan corak pemekanan yg sihat. Anoreksia nervosa juga akan timbul apb seseorang itu kehilangan nafsu makan

3. Keracunan makanan
- makanan yg tidak sihat perlu dijauhi. Penyediaan makanan juga diambil kira dlm mengenal pasti bhw makanan yg diambil bersih & segar. Pengambilan makanan yg tlh tercemar akan mengakibatkan cirit-birit, sakit perut, muntah dan deman

4. Malnutrisi
- pengambilan gizi makanan yg tidak seimbangan akan menyebabkan penyakit beri-beri, kwasyiorkor, & riket. Ibu-ibu yg mengandung dimestikan utk mengambil makanan yg seimbangagar bayi yg dikandung membesar dgn normal

5. kekurangan nutrisi
- kanak-kanak yg kurus selalunya disebabkan tidak mengambil makanan yg cukup utk menampung keperluan tubuh bdn dlm menjalani kehidupan harian. Kanak-kanak akan kelihatan tidak sihat, kurus, dan mudah jangkitan penyakit

6. Osteoporosis
- Gaya hidup dgn mengambil mkn yg tidak seimbang, terutamanya kekurangan kalsium, merokok, dan mengambil alcohol akan mendedahkan diri kpd keadaan tulang yg rapuh, mudah patah, & tulang lemah. Osteomalasia, iaitu penyakit tulang menjadi lembut terjadi di klg ibu-ibu hamil yg kekurangan kalsium, fosforus, dan vitamin



Kepentingan Makanan Seimbang

1. Memastikan kadar metabolisme yg seimbang
- kanak-kanak terutamanya amat memerlukan mkn yg seimbang bg memastikan mereka cukup zat & mineral utk metabolisme yg seimbang. Kanak2 wajar diberikan hidangan yg menepati 7 kelas mkn agar mereka tidak mengalami kekurangan nutrsi. Makanan seimbang dpt menjamin pertumbuhan kanak2 yg sihat. Mereka tidak akan terlalu gemuk@kurus


2. Mengekalkan kesihatan bdn agar sentiasa cergas & bertenaga
- mkn seimbang akan dpt memberikan tng dan haba yg cukup kpd bdn seseorang. Seseorang itu akan kelihatan ceria & cergas utk menjalani tugasan harian. Pengaliran darah yg lancer akan memastikan oksigen dpt dialirkan ke seluruh tuuh dgn baik. Tng yg cukp perlu utk kehidupan yg aktif


3. mengelakkan jankitan penyakit
- pengambilan mkn yg seimbang juga mampu membina kekuatan terhdp jangkitan & serangan penyakit. Antibodi yg dihasilkan mampu melawan penyakit. Keadaan bdn yg cukup vitamn, garam mineral, kalsium, dan sbgnya akan melindungi drpd penyakit spt skurvi, selesema, dan rabun malam


4. memblhkan pembinaan tisu-tisu baru
- mkn seimbang yg digambarkan oleh pyramid mkn memblhkan pembinaan tisu2 baru bg menggantikan tisu2 bdn yg lama @ rosak. Hal ini memungkinkan luka akan cepat sembuh dan pembinaan tisu baru yg normal


5. melambatkan proses penuaan
- glg dewasa wajar mengambil mkn seimbang bg memastikan tubuh bdn sentiasa m’dpt vitamin yg cukup & mengekalkan btk bdn yg cantik & kulit yg sihat


6. menjamin minda & otak yg cerdas
- mkn seimbang mampu merangsang otak agar sentiasa cerdas. Pertumbuhan otak kanak2 dan bayi amat penting utk melahirkan individu yg pintar dan bijak. Pembinaan molekul genetic @ DNA yg sihat akan menjamin pertumbuhan saraf2 otak yg baik

Tiada ulasan:

Catat Ulasan