CIKGU RAZAK

CIKGU RAZAK

Selasa, 9 Februari 2021

KESAN/IMPAK PERANG DUNIA PERTAMA TERHADAP KEAMANAN DAN KESEJAHTERAAN SEJAGAT

 

1. Kerajaan hilang imej dan sokongan dan kerajaan beraja jatuh kepada golongan tentera dan kelas menengah, kerajaan juga kehilangan sokongan daripada golongan petani dan pekerja kerana tidak membela nasib mereka dalam suasana ekonomi yang muram kesan daripada Perang.

2. Berlaku demonstrasi/rusuhan Demonstrasi diadakan di beberapa Bandar. Demonstrasi diadakan di beberapa bandar yang disertai oleh golongan pekerja, petani dan pemimpin parti-parti politik yang akhirnya membawa kepada rusuhan.

3. Berlaku Inflasi dan kekurangan bekalan makanan sebagaimana yang berlaku di Jerman, kekurangan bekalan makanan menyebabkan berlakunya masalah inflasi dan terpaksa mengenakan catuan terhadap bahan makanan

4. Sistem pengangkutan tidak berfungsi.dan kepincangan sistem pengangkutan akan memberi kesan kepada keseluruhan masyarakat dunia.

5. Mengorbankan banyak nyawa. Sebagai contohnya berjuta-juta tentera terkorban dan orang awam terkorban dan mengakibatkan kemusnahan yang bernilai tinggi.

6. Nilai mata wang menjunam turun hingga kurang sehingga ke tahap yang minimum dan .pengeluaran industri juga terjejas. Pengeluaran bahan mentah juga berkurangan daripada jumlah pengeluaran sebelum perang

7. Pasaran dunia mula diambil alih oleh Amerika Syarikat dan Jepun. Perkara ini amat dirasai oleh negara-negara Eropah terutamanya Britain kehilangan 1/3 daripada perdagangan luarnya.

8. Hubungan diplomatik antara dua buah negara juga tidak dapat dijalin dengan lebih erat apabila pemimpin gagal berunding untuk menyelesaikan konflik yang dihadapinya.

9. Rakyat akan mengalami kesengsaraan hidup akibat ledakan bom dan tembakan peluru berpandu. Anak-anak akan hilang tempat bergantung dan masa depan mereka akan lebih terjamin.

10. Peperangan pasti akan meranapkan bangunan, kenderaan, kawasan tumpuan ekonomi.Peperangan lazimnya menggunakan senjata-senjata canggih seperti bom nuklear dan peluru berpandu yang mampu memusnahkan apa-apa sahaja dalam sekelip mata.

11. Kerajaan terpaksa memperuntukan jumlah wang yang besar untuk memulihkan keadaan yang terjejas dengan teruk. Agenda pembangunan negara tersebut tidak dapat dijayakan

12. Jelaslah bahawa kesan Perang dunia Pertama telah mebawa impak yang negatif kepada masyarakat dan negara dan merencakkan perkembangan ekonomi dan menjejaskan kehidupan rakyat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan