CIKGU RAZAK

CIKGU RAZAK

Jumaat, 13 Januari 2017

LATIH TUBI MEMBINA PENDAHULUAN DAN KESIMPULAN RUMUSAN BM SPM


LATIH TUBI MEMBINA PENDAHULUAN DAN KESIMPULAN

1.        Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang manfaat industri kreatif kepada negara dan akibat mengabaikannya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

2.        Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu  rumusan  tentang aspek-aspek negatif subsidi terhadap kewangan negara  dan manfaat mengawal pemberian subsidi. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

3.        Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang punca-punca kekurangan makanan dunia dan akibatnya kepada manusia. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

4.        Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang inisiatif untuk memajukan perusahaan kecil dan sederhana dan masalah yang mesti diatasi. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

5.        Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang sumbangan pertubuhan wanita pascamerdeka dan rintangan untuk terus memajukannya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

6.        Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang usaha-usaha menggalakkan masyarakat mempunyai hobi dan  manfaat mempunyai hobi. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

7.        Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu  rumusan  tentang kepentingan revolusi pendidikan kepada negara dan langkah-langkah menjayakan revolusi pendidikan tersebut. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

8.        Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang cara-cara untuk menangani masalah disiplin pelajar dan kepentingan disiplin bagi pelajar. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

9.        Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang kelebihan Rumah Terbuka Malaysia dan  cara-cara memupuknya . Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

10.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang kebaikan penggunaan  teknologi maklumat dalam pengajaran dan pembelajaran dan cabaran yang dihadapi. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

11.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang faedah kitar semula dan sebab-sebab program ini kurang berjaya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

12.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang strategi-strategi untuk mengelakkan pembaziran dalam kalangan remaja dan keburukan membazir. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

13.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang tindakan-tindakan untuk mewujudkan gaya hidup sihat dalam kalangan masyarakat dan masalah-masalah yang dihadapi. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

14.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang sebab-sebab anak orang asli tercicir dalam pelajaran dan cara-cara untuk mengatasinya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.
15.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang langkah-langkah bagi menangani wabak Influenza (H1N1) di Malaysia dan kekangan yang dihadapinya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

16.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang syarat-syarat melaksanakan hukuman rotan terhadap pelajar bermasalah dan kesannya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

17.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  kesan-kesan pemanasan global dan langkah-langkah untuk menanganinya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

18.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  teknik-teknik yang digunakan untuk mengesan status halal sesuatu produk dan kepentingan pengesahannya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

19.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  ciri-ciri kanak-kanak autistik dan tanggungjawab kita kepada mereka.. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

20.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  peranan guru di sekolah  dan cara-cara untuk membalas jasa guru. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

21.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu  rumusan tentang  gejala chikungunya dan usaha-usaha yang perlu diambil untuk menanganinya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

22.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu  rumusan tentang  faktor-faktor meningkatnya amalan rasuah dan langkah-langkah untuk menanganinya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

23.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu  rumusan  tentang keistimewaan-keistimewaan yang dimiliki oleh Malaysia dan masalah yang dihadapi oleh negara. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

24.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  fungsi Terowong SMART dibina dan kesan-kesannya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

25.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu  rumusan tentang  kaedah terbaik menangani gejala ragut dan kesannya jika jenayah ini tidak dibendung. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

26.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  kekangan doktor dalam memberikan perkhidmatan terbaik dan peranan pesakit membantu masalah yang wujud. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

27.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  harapan kepada pendidik sebelum menghukum pelajar dan tujuan hukuman dijalankan. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

28.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  cadangan-cadangan meningkatkan produk pertanian  dan  kesannya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

29.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  sikap negatif masyarakat berkaitan isu disiplin pelajar dan kesannya terhadap anak mereka. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

30.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  formula pelajar memperoleh kecemerlangan dalam peperiksaan dan kekangan yang pelajar hadapi. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

31.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  pendekatan memerangi  jenayah dan  kesan negara tanpa jenayah. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

32.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu  rumusan tentang  tujuan penggunaan telefon bimbit dalam kalangan remaja dan implikasinya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

33.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  komitmen pekerja asing ketika bekerja dan sebab-sebab mereka bersikap demikian. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

34.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu  rumusan  tentang  cabaran-cabaran yang perlu ditempuhi oleh pelajar untuk berjaya dan  langkah-langkah mengatasinya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

35.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  aspirasi negara terhadap golongan belia dan kesan-kesannya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

36.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  tanggungjawab pelajar terhadap ibu bapa dan kekangan yang dihadapinya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

37.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  khasiat sebiji buah kurma dan cara-cara menggalakkan rakyat Malaysia gemar makan buah kurma. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

38.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  signifikan jerebu kepada manusia dan  langkah-langkah mengatasinya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

39.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  impak kenaikan harga minyak dunia kepada persekitaran sosioekonomi dan langkah-langkah mengatasinya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

40.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  kemaslahatan memakai tali pinggang keledar dan kesan jika tidak memakainya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

41.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu  rumusan  tentang  matlamat Wawasan 2020 diperkenalkan  dan  kekangan-kekangan yang dihadapi. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.

42.    Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat satu rumusan tentang  tabiat merokok dalam kalangan remaja dan langkah-langkah mengatasinya. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah  perkataan.Tiada ulasan:

Catat Ulasan