CIKGU RAZAK

CIKGU RAZAK

Rabu, 4 November 2009

set ringkasan 2

SET 2
Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian ringkaskan hingga menjadi tidak lebih daripada 80 patah perkataan. Anda digalakkan menggunakan ayat sendiri tanpa mengubah maksud asal petikan.

Untuk menjamin pertumbuhan dan perkembangan seseorang bayi itu dengan sempurna, pemakanan yang seimbang dan cukup amat penting. Seseorang bayi haruslah diberi makanan yang cukup mengikut peringkat umurnya. Makanan yang seimbang dapat menjamin proses pertumbuhan janin dan bayi yang baru lahir berkembang dengan sempurna. Pada peingkat ini pertumbuhan otak seorang bayi akan berlaku. Oleh itu, pertumbuhannya akan terjejas sekiranya ia tidak mendapat makanan yang seimbang.
Bayi yang menerima susu ibu tidak memerlukan sebarang makanan tambahan atau minuman lain dalam tempoh empat bulan pertama. Selepas bayi berumur empat bulan ke atas, makanan bijirin yang bukan pepejal boleh diberikan sebagai langkah permulaan. Kuasa penghadaman yang masih kurang matang menyebabkan bayi belum bersedia menerima makanan pejal. Masalah kegemukan yang berterusan mungkin berlaku jika pemberian makanan pepejal diberikan terlalu awal. Ketika usia bayi menjangkau enam bulan, dia boleh diberi makan buahbuahan. Buah-buahan segar lebih baik daripada buah-buahan dalam tin. Untuk memastikan bahawa bayi mendapat pemakanan seimbang, sebaik-baiknya dia diberi makanan yang disediakan di rumah. Untuk mengikuti kadar pertumbuhan bayi, ibu bapa digalakkan mencatat berat dan ketinggian bayi. Biasanya, sewaktu bayi berumur enam bulan berat bayi akan naik dua kali ganda. Sewaktu bayi berusia setahun beratnya pula akan naik tiga kali ganda.


Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian ringkaskan hingga menjadi tidak lebih daripada 80 patah perkataan. Anda digalakkan menggunakan ayat sendiri tanpa mengubah maksud asal petikan.

Untuk menjamin pertumbuhan dan perkembangan seseorang bayi itu dengan sempurna, pemakanan yang seimbang dan cukup amat penting. Seseorang bayi haruslah diberi makanan yang cukup mengikut peringkat umurnya. Makanan yang seimbang dapat menjamin proses pertumbuhan janin dan bayi yang baru lahir berkembang dengan sempurna. Pada peingkat ini pertumbuhan otak seorang bayi akan berlaku. Oleh itu, pertumbuhannya akan terjejas sekiranya ia
tidak mendapat makanan yang seimbang. Bayi yang menerima susu ibu tidak memerlukan sebarang makanan tambahan atau minuman lain dalam tempoh empat bulan pertama. Selepas bayi berumur empat bulan ke atas, makanan bijirin yang bukan pepejal boleh diberikan sebagai langkah permulaan. Kuasa penghadaman yang masih kurang matang menyebabkan bayi belum bersedia menerima makanan pejal. Masalah kegemukan yang berterusan mungkin berlaku jika pemberian makanan pepejal diberikan terlalu awal.
Ketika usia bayi menjangkau enam bulan, dia boleh diberi makan buahbuahan. Buah-buahan segar lebih baik daripada buah-buahan dalam tin. Untuk memastikan bahawa bayi mendapat pemakanan seimbang, sebaik-baiknya dia diberi makanan yang disediakan di rumah.Untuk mengikuti kadar pertumbuhan bayi, ibu bapa digalakkan mencatat berat dan ketinggian bayi. Biasanya, sewaktu bayi berumur enam bulan berat bayi akan naik dua kali ganda. Sewaktu bayi berusia setahun beratnya pula akan naik tiga kali ganda.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan