HASIL KAJIAN
A.
Maklumat asas produk
i) Nama
Produk
Produk
yang dikeluarkan oleh pengusaha ialah makanan tradisional iaitu bahulu.
Pengusaha ini mengeluarkan Bahulu Cermai. Berikut merupakan contoh bahan yang
dihasilkan oleh pengusaha ini.
ii)
Kategori
Produk
tempatan yang dikaji ialah makanan tradisional iaitu Bahulu.
iii)
Nama Pengusaha
Produk
makanan tradisinal bahulu ini telah diusahakan oleh Puan Hjh. Khatijah bt Hj.
Idris. Beliau menubuhkan perusahaan makanan tradisional bahulu ini mulai tahun
2007 sehingga sekarang.Puan Hjh. Khatijah merupakan pemilik tunggal perusahaan
makanan tradisional bahulu ini.
iv)
Lokasi
Tempat kajian yang dilakukan oleh penulis beralamat di Nombor 200, Felcra Bukit Kepong 84030,
Labis, Johor. Ianya terletak kira-kira
85 kilometer daripada bandar Labis .
Lokasi tempat kajian ini boleh dikatakan berada di luar bandar.Di bawah ialah
lakaran peta ke lokasi tempat kajian.
B. Latar Belakang
i) Sejarah Kewujudan
Pada mulanya kerja mengeluarkan bahulu ini dilakukan oleh
pengusaha sebagai aktiviti pada masa lapang dan dibuat di belakang rumah. Perusahaan ini dilakukan
oleh Puan Hjh. Khatijah bt Hj. Idris bersama suaminya iaitu Encik Muhd Muharam bin
Sujak. Bahulu yang dikeluarkan dalam skala kecil sahaja iaitu dijual di pasar
malam dan permintaan daripada penduduk kampung. Selepas itu,dalam beberapa
jangka masa , sambutan daripada pelanggan beliau agak menggalakkan dan dihantar
di merata tempat.
ii) Punca dan Jumlah Modal
Puan Hjh. Khatijah bt Hj. Idris mendapat modal daripada
Jabatan Pertanian Muar pada tahun 2007. Beliau juga menerima bantuan barang
seperti ketuhar, meja dan juga bangunan untuk menghasilkan produk beliau.
Bantuan yang beliau terima dalam anggaran RM 30,000
iii) Pendaftaran Perniagaan
Puan Hjh. Khatijah bt Hj. Idris telah memulakan perniagaan
ini pada 25 Januari 2011. Perusahaan ini dijalankan di alamat No 200, Felcra
Bukit Kepong, 85300, Labis. Nombor pendaftaran beliau ialah XXXXX
iv) Tujuan / Kepentingan Produk
Bahulu
ini dijual oleh Puan Hjh. Khatijah bt Hj. Idris di beberapa kawasan di sekitar
daerah Muar dan juga beberapa pasar raya di bandar Segamat seperti di Pasaraya
KipMart dan Nirwana. Beliau juga menjual produk beliau di Hospital Segamat.
Pegusaha membekalkan bahulu ini dalam jumlah 150 bungkus seminggu. Satu bungkus
bahulu dijual dengan harga RM 16.00. Selain itu, beliau juga menghantar produk
beliau di kedai-kedai runcit di Felcra Bukit Kepong dalam kuantiti yang kecil iaitu antara 60
hingga 70 bungkus. Terdapat juga permintaan daripada penduduk setempat yang
membuat pesanan dalam bentuk pek besar untuk majlis perkahwinan. Biasanya ia
dijadiakan sebagai cenderamata semasa majlis perkahwinan.
C.
Kaedah / Cara Penghasilan
i.
Tenaga Pekerja
Puan
Hjh. Khatijah bt Hj. Idris menjalankan perniagaan ini bersama suaminya iaitu
Encik Mohd Muharam bun Sujak. Beliau tidak mempunyai tenaga pekerja yang lain.
Biasanya mereka bekerja daripada pukul 9 pagi sehinggalah pukul 6 petang.
Mereka juga bekerja tidak mengikut masa. Mereka juga bekerja mengikut
permintaan pelanggan produk mereka.
ii)
Senarai Bahan Yang Digunakan
Pengusaha
perlu menyediakan beberapa barangan mengikut kuantiti yang berikut untuk satu
adunan :
Gula -
2 kilo setengah
Tepung - 2 kilo setengah
Ising –
1 camca
Telur –
54 biji
iii) Senarai Peralatan
Bagi menghasilkan produk di atas, pengusaha ini
memerlukan peralatan seperti di bawah :
Pemanas tepung
Mesin pemukul telur
Acuan bahulu
Ketuhar
iv) Proses Kerja / Peringkat Penghasilan Barang
Bagi menghasilkan kuih bahulu ini, pertama sekali
telur perlulah dibasuh sehingga bersih. Hal ini demikian telur yang dibeli di
kedai atau pasar raya kadang-kadang masih terdapat kekotoran pada lapisan luar
telur itu terutama najis ayam dan bulunya. Keadaan ini akan menjejaskan tahap
kebersihan bagi proses pembuatan makanan. Selepas itu telur akan dipecahkan
sebiji-sebiji dan telur tersebut
perlulah dipukul atau digoncang menggunakan peralatan tertentu sehingga kembang
dan pekat bersama gula. Tepung pula perlulah diayak dahulu menggunakan mesin
khas. Seterusnya, campurkan kesemua bahan tersebut. Kacau acuan tersebut dalam
beberapa minit. Sementara itu, ketuhar hendaklah dipanaskan terlebih dahulu.
Apabila ketuhar telah panas, letakkan sedikit minyak di dalam pencetak kuih
supaya adunan tidak melekat. Kemudian, masukkan acuan tersebut ke dalam
pencetak dan bakar di dalam ketuhar selama 10 minit.
Selepas 10 minit bekas bahulu tersebut bolehlah
dikeluarkan daripada ketuhar. Bagi mengeluarkan bahulu daripada bekasnya kita
hanya memerlukan sebatang lidi yang bersih. Lidi ini
digunakan kerana ia mamudahkan kerja tersebut dan tidak menyebabkan bahulu
rosak .
D. Perkembangan Produk
i) Kemajuan yang Dicapai
Puan Hjh. Khatijah bt Hj. Idris pada awalnya hanya
membuat bahulu ini apabila ada tempahan saja daripada kawan-kawannya. Beliau
juga pada awalnya hanya menghantar produk beliau di kedai runcit di Felcra
Bukit Kepong sahaja dalam kuantiti yang sedikit. Selepas itu, sambutan agak
menggalakkan dan beliau menerima tempahan daripada pelbagai pihak dan menerima
tempahan untuk majlis perkahwinan. Produk beliau juga dihantar di merata tempat
seperti di kawasan Muar dan Segamat dengan kuantiti yang besar dan banyak.
Produk beliau juga boleh didapati di pasaraya besar di Segamat dan Muar. Dengan
jumlah jualan yang mula bertambah menyebabkan pendapatan bulanan beliau semakin
bertambah dan mampu memperbesarkan lagi perusahaan beliau.
*ii) Cabaran / Masalah yang Dihadapi
Antara masalah yang dihadapi oleh pengusaha ialah
bahan-bahan yang diperlukan seperti masalah harga telur yang mula meningkat.
Dengan telur sebagai bahan utama , pengusaha tidak boleh mengurangkan jumlah
telur bagi mengurangkan kos pembuatan bahulu tersebut. Jika telur dikurangkan
ia akan menyebabkan mutu bahulu yang dihasilkan akan menjadi kurang . Contohnya
kegebuan dan warna bahulu tersebut.
iii) Potensi Produk
Produk makanan tradisional kuih bahulu keluaran Puan
Hjh. Khatijah bt Hj. Idris sangat berpotensi untuk dimajukan dan dikembangkan.
Antara faktornya adalah, beliau sering mendapat permintaan yang
memberangsangkan. Lebih-lebih lagi apabila tiba musim perkahwinan.
iv) Perancangan Masa Hadapan
Puan Hjh. Khatijah bt hj. Idris dan suami beliau,
Encik Muhammad Muharam bin Sujak, bercadang untuk meluaskan lagi produk mereka
di merata tempat. Selain itu, mereka juga ingin memperbesarkan perusahaan
mereka ini dan lebih dikenali. Mereka juga berhasrat untuk mendapatkan sijil
halal daripada pihak JAKIM supaya produk mereka betul-betul dijamin halal dan
tiada keraguan bagi pembeli untuk membeli.
assalamualaikum cikgu.produk yang saya kaji ialah kek.Jadi bahagian kategori tu nak tulis macam mana ? :)
BalasPadamrasanya boleh tuliskan
Padamproduk pengeluaran makanan - kek
tulis macam tu aja
assalamualaikum cikgu..
Padamjika pengusaha itu belum membuat no pendaftaran nak buat macam mana?
salam. cikgu, bilangan muka surat memang kena 15 ke? Kalau 14 atau lebih?
BalasPadambiasanya siap lampiran/ rujukan dapat 15. rasanya 14 pun ok
PadamCIKGU KALO LEBIH 33 PON BOLEH KAN ?
Padamcikgu,kalau kek.tujuan dan kepentingan produk dia nak tulis ape ye ?
BalasPadammemnuhi permintaan masyarakat setempat . contohnya untuk majlis hari jadi , pertunangan dan hantaran perkahwinan
Padamcikgu, kalau melawat ke tempat kajian, nama tempat tu tulis nama perusahaan ker alamat?
BalasPadamnama tempat produk itu dihasilkan
PadamTerima kasih! Saya buat kajian Bahulu Classiq di Hulu Langat :-)
BalasPadamAsslamualaikum haliemah, boleh kongsi bahan dgn auntie tak? anak auntie pun buat Bahulu Classiq Hulu Langat juga, tapi dia tak sempat nak pergi buat lawatan sbb kena chicken pox hari tu.kalau haliemah sudi kongsi terima kasih.
PadamWaalaikumsalam. Sori...saya tak ada. Saya cuma ambik dekat sini: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0820&pub=Utusan_Malaysia&sec=Laporan_Khas&pg=lk_04.htm
PadamP
terima kasih cikgu ! cikgu banyak membantu calon2 pmr 2012 untuk melaksanakan kerja kursus sj ini . sye banyak merujuk blog cikgu :)
BalasPadamCikguu .. masukkan yg pakaian pulakk :)
BalasPadamtak dapat..... sibuk nak menanda kertas periksa tengah tahun ni.....
BalasPadamassalamualaikum cikgu, kalau pengusaha ni hanya menjalankan perniagaan beliau sewaktu bulan puasa dan hari raya untuk memenuhi permintaan semasa hari raya dan beliau tidak mempunyai lesen dan anak saya tidak ada salinan lesen perusahaan beliau adakah kajian anak saya ini dianggap tidak lengkap?
BalasPadamrasanya tak ada masalah sebab dia dianggap sebagai pengusaha bermusim. dalam istilah biasa dia juga dianggap pengusaha.
Padamtuliskan sahaja dia mengeluarkan produk apa dan catatkan pengeluaran semasa musim perayaan tu. tak ada masalah.
- tak ada lesen tak apa
tuliskan sahaja pengusaha tiada lesen . beliau beranggapan bahawa perniagaannya dijalankan secara kecil-kecilan sahaja.
hasil kajian anak akak dikira lengkap.
tak ada masalah.
terima kasih cikgu atas segala panduan dan bantuan dalam blog cikgu ni.
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamcikgu boleh tak tolong bagi contoh kerja khusus batik....susah sangat..
BalasPadamsorry lambat balas
Padamboleh rujuk dalam internet tentang batik . daripada situ awak buatkan cara pembuatan/ proses kerja dengan lebih baik sebab dah ada internet untuk download gambar .awak buat huraian macam saya buat tu . tapi adjust sikit yang ada kaitan dengan batik.
saya tak dapat tolong sebab saya cuma buat contoh sahaja. ianya sebagai garis panduan sahaja
cikgu tolonglah masukkan batik pulaak..harap cikgu dapat bantu
BalasPadammacam saya tulis kat atas. rujuk saya punya hasil kajian untuk jadi garis panduan cara penghasilannya. awak adjustan sendiri
Padamcikgu.. macam mana kalau xcukup 15 muka surat? susah r.. ape lagi yg perlu ditambah?
BalasPadamyang 15 muka surat tu untuk hasil kajian sahaja termasuk dengan lampiran. kebanyakan yang buat boleh dapat 15muka.
Padamdah double spacing ke belum
dah masukkan lampiran - gambar/ peta/ lesen /
kalaumasih lum cukup 15 bahagia huraian kena panjang sikit terutama bahagian proses pembuatan/ proses kera. kat situ boleh tambah huraian .
nasihat sayaialah gunakan ayat yang lengkap.
pada gambar proses kerja boeh huraikan lagi
kalau masukkan lampiran, ckup2 15.. hehe.. mekaseh cikgu.. sgt membantu saye..
Padamckgu..klau sy buat psal pakaian pgntin boleh x?
BalasPadamboleh.
Padamcepat sikit ....
ini dah bulan enam
penilaian dibuat pada bulan julai.
takut tak sempat
klu no pendaftaran kite reka je boley tak??
BalasPadamtak boleh...
Padamsebab kena ada photostatnya atau gambar dia.
assalamualaikum cikgu ..
BalasPadamsaya buat pasal kraftangan pakaian batik .. tapi saya taktau la nak buat macamana cikgu :(
mua -mula cari orang sumber/ orang yang kita nak kaji yang buat batiktu.
Padamcari maklumat tentang orang tu
- macam mana dia mulakan perniagaan
- modal awal
- jualandi mana
- tempahan macam mana
- pekerja berapa orang
- peralatan apa yang diguna
- cara buat batik tu macam mana
- rancangan masa depan dia macam mana
dah temubual tu baru buat
elemen 1
- elemen 2
ambil gambar proses pembuatan
kalau tak dapat ambil sahaja dari intenet / emej
dah boleh mula menulis
terima kasih cikgu !
Padamassalamualaikum, cikgu kalau lambang/identiti setempat tu nak buat mcm mana?
BalasPadamkalau awak buat tentang pakaian misalnya mungkin kita boleh kata ..
Padampakaian yang dihasilkan oleh beliau / encik x ini kerap digunakan oleh pengantin kerana berkualiti tinggi. jenama xxx ini disukai ramai kerana ianya bermutu tinggi ...
kalau orang muar
- mi bandung - jenama kebanggan orang muar/ makanan paling popular / tidak terdapat ditempat lain / rasanya yang sedap/ enak
kalau batik
- terkenal di terengganu
- dihasilkan dengan corak yang pelbagai/ cantik/ bermutu tinggi/ menjadi kebanggan negara ini
lebih kurang macam tu
awak buat apa ?
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
PadamSaya buat pasal kek.. cikgu lagi satu, kita punya rujukan kena ada kaitan dengan elemen 1 ke?
Padamye betul
Padamrujukan kita ada kaitan dengan elemen satu
kalau kek mungkin kita boleh kaitkan kek ini telah dikenali oleh penduduk setempat buat sekian lama. setakat tu pun tak apa.
Padamcikgu, boleh ke kita kaji produk luar kuala lumpur?
BalasPadamboleh . tak ada masalah
Padamcikgu tolong jelaskan lebih lanjut tentang perbezaan elemen1,2,3.terima kasih
BalasPadamsaya tak dapat terangkan dengan teliti di sini. tapi kalau awak ikut saya daripada awal posting mesti boleh faham. semak balik posting awal saya.
Padampergi kat kerja kursus sej 2012 pada sebelah kanan blog ini kemudian ikut satu-satu teryutama yang awal saya keluarkan.
assalamualaikm, cikgu kalau saya just cari semua sumber kat dlm internet pstu saye xbuat lawatan tu blh x ?lgipn dh ksuntukan mse sgt...terima ksih..
BalasPadamtak boleh.
Padamkena ada pengusaha
kalau tak ada macam mana nak huraikan elemen 2?
ckgu , mcm mna kalau kita tidak ada nama produk or tkde buat lawatan ?
BalasPadamcikgu,klau buat makanan-kek blh x??
BalasPadamcikgu, kalau pengusaha yang saya jumpa tu tak mendaftar lesen perniagaan mcm mana? kalau takde lesen tak boleh lah kan? lesen tu wajib ke?
BalasPadamcikgu boleh tk kalau saya cuma tukarkan name je , saya copy dari cikgu punya
BalasPadamcara buat hampir sama. cuba gunakan sebagai panduan. kalau boleh buat sendiri lagi baik
PadamSalam cikgu,sye dri melaka, sye ingin bertnye,,, saya pilih kraftangan iaitu batik,yng sye tak fhm,,, "pihak yang mengusahakan/indiVidu/kelompok masyarakat yang mengusahakan",hrp cikgu dpt membantu sye..
BalasPadamkalau sy copy dari internet then tukar sikit2 je, pemeriksa perasan ke yang kita bnyk copy dr internet?
BalasPadamsalam. Cikgu . adakah hasil kajian ini lengkap termasuk prospek. sye konfius !
BalasPadamcikgu hasil kajian ny dah lengkap kew ?
BalasPadamassalamualaikum cikgu , saya nak tnya , tujuan bahulu dijalankan nak kata mcm mna yer ? cikgu tlong bagi idea =)
BalasPadamterima kasih atas panduan ni cikgu. :D
BalasPadamcikgu. boleh ke buat pasal air. maksudnya gerai minuman tepi jalan tu je
BalasPadamAssalammualaikum , cikgu . saya membuat pengusahaan inang2 , kalau xde lesen dan ic orng tersebut , adakah folio saya lengkap ? dan , ada tak cara lain , utk memnambahkan markah sy kalau xde lesen dan ic ni ?
BalasPadamcikgu, hasil kajian ni semua mesti buat dalam satu pernggan ke?
BalasPadamAssalamualaikum CG , petaa kan nak letak dekat mana yaa ? Bawah lokasi kaa ?
BalasPadamasasalamuailaikum cikgu....hasil kajian untuk kegiatan ekonomi tradisional mcm mna???
BalasPadamsalam cikgu, nak tnya bagaimana nak buat kajian tentang organisasian swasta dan cara menghasilkan berdasarkan cartA Organisasi.
BalasPadam