CIKGU RAZAK

CIKGU RAZAK

Selasa, 24 Jun 2014

TUGASAN SEJARAH PT 3- objektif. kaedah




Jadual kerja / senarai semak 

 Objektif kajian 

Mengenalpasti isu-isu perpaduan kaum secara umum
Mengenalpasti kepentingan perpaduan kaum kepada negara ini
Menghuraikan cabaran dan kekangan dalam usaha mengekalkan perpaduan kaum di negara ini
Menyenaraikan langkah-langkah untuk mengekalkan dan memantapkan perpaduan kaum di Malaysia 

 Menetapkan kaedah kajian 

Membaca akhbar tempatan
Merujuk buku teks atau rujukan
Melayari internet berkaitan dengan isu perpaduan

 Menetapkan tajuk – perpaduan kaum di Malaysia
 Menyediakan kerangka kasar penulisan

Kerangka awal

Tajuk rencana
Nama penulis
Isi kandungan
Pengenalan isu perpaduan secara umum

Kepentingan perpaduan kaum

Faktor yang menyumbang kepada pengukuhan perpaduan kaum

Cabaran mengekalkan perpaduan kaum

Langkah untuk mengekalkan dan menetapkan perpaduan kaum di Malaysia

Membuat rumusan

Meletakkan rujukan

Tarikh
Huraian

Mendengar taklimat daripada guru

Membuat rujukan lanjut ke laman web kementerian Pendidikan/ LPM

Bertanya guru untuk mengenalpasti tugasan

Menentukan tajuk tugasan

Membuat kajian perpustakaan

Membuat kajian internet

Membuat kerangka kasar

Merujuk guru tentang huraian tugasan

Membuat draf akhir

Menulis rencana ikut format

Menyemak tugasan

Menghantar laporan

39 ulasan:

  1. Assalamualaikum , disini saya ingin bertanya , saya faham bahawa tugasan ini seperti FOLIO , tetapi disebabkan tugasan yang diberi , saya seperti confuse kerana soalan seperti menyuruh saya menghasilkan rencana setiap soalan . adakah betul begitu ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. bkn foliolah,,,rencana dlm 300 patah prkataan

      Padam
  2. Assalamualaikum,sayan nak tanya yang jadual kerja/senarai semak itu macam mana nak buat

    BalasPadam
  3. assalamualaikum... saya tak berapa faham lah tentang tugasan yg diberi ni.. kita kene buat folio ke?? buat dirumah lepastu hantar.. atau buat di sekolah?? mohon bantu ya tuan.. :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena buat rencana and buat kat sekolah tak boleh bawak balik rumah :)

      Padam
  4. assalamualaikum cikgu. Saya langsung x paham apa2.. Nak buat rencana atau folio. Kalau cikgu bagi contoh penuh / contoh jawapan boleh? Kalau bukan tajuk ni pun x pa. Asalkan ada contoh jawapan untuk menjawab pt3 ni.

    BalasPadam
  5. Basically pt3 ada 2 part, fasa I dan fasa II.Fasa pertama ialah apabila anda membuat kajian serta laporan sebagai bukti kepada rencana.Fasa 2 ialah apabila anda menulis rencana berdasarkan kertas kerja fasa 1.

    BalasPadam
  6. assalamualaikum. perpaduan kaum selepas ataupun sebelum kemerdekaan negara?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak ada isu sebelum atau selepas merdeka. soalan tak ada cakap pun

      Padam
  7. Assalammualaikum cikgu,adakah tugasan pt3 ini merangkumi pembelajaran di dalam sekolah atau di luar sekolah?

    BalasPadam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  9. macam mana nak buat laporan? sila beri contoh kepada gillbertbilly@gmail.com . tolong bantu admin ataupun yang komen disini. Terima kasih.

    BalasPadam
  10. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  11. salam sejahtera cigu~kalo saye amek jawapan dri sini bole? :DDDDDD

    BalasPadam
    Balasan
    1. cikgu klau skirny kmi mngambil jwpn dri sini so kami kena tulis cikgu pny link blog nilah sbg sumber ? bgtuker ?

      Padam
    2. saya punya tak boleh jadi bahan atau bahan rujukan. pakai yang lain
      eg wikipedia/ kamus dewan/ akhbar / buku atau bahan lain

      Padam
  12. Assalamualaikum cikgu. Tugasan ni kena buat karangan 300 patah perkataan penuh atau satu muka surat, satu tajuk kecil dan isi2 nya? contoh, kepentingan perpaduan kaum dan isi2 nya ditulis dlm satu muka surat..

    BalasPadam
  13. Kerangka Awal / Kerangka Kasar tu apa dia :/ ???? bole sesiapa tolong terangkan tak...please !!!

    BalasPadam
  14. assalamualaikum cikgu ada contoh tak? tajk lain pun xpa

    BalasPadam
  15. Assalamualaikum .. mia x berapa faham , ini mau dibuat di folio atau di buku latihan ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. buat dalam test pad masa cikgu suruh buat dalam kelas sejarah

      Padam
  16. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  17. assalamualikum cikgu..sumber rujukan perlu bhn bukti x?

    BalasPadam
  18. saya kurang fhm lh , blh tlng terangkn x

    BalasPadam
  19. asalammuailaikum,cikgu bagaimane buat karangan sejarah dengan cermelang....... =)

    BalasPadam
  20. objektif kajian buat macam mana

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah saya tunjukkan dalam post yang kedua akhir. tengok balik satu-satu

      Padam
  21. terima kasih atas penerangannya ..

    BalasPadam
  22. salam cikgu, untuk kerangka penulisan nk buat mcm mana ek cikgu? tlg bantu saya cikgu... TQ.

    BalasPadam
  23. Assalamualaikum,tmpg tnya..objektif kajian tu kna buat dlm bntk point ke??

    BalasPadam
  24. nak buat rangka kasar tu macam mana?tolong jelaskan dekat saya...saya memahaminya..harap maklum

    BalasPadam
    Balasan
    1. rujuk posting saya yang terkini . ada saya tunjukkan. semak bulan julai

      Padam
  25. Bleh tak,, guna mklumat kerangka kasar yg tlh cikgu beri? ?

    BalasPadam
  26. boley terang kan tak , objektif kajian and kaedah kajian tu nak kene buat ayat cam ne ? saya tak faham

    BalasPadam