Ahad, 19 Mei 2013

kerja kursus sejarah 2013 - rujukan ... mcam mana nak tulis

rujukan

1. buku - nama pengarang, tahun terbit, nama buku, tempat terbit, nama penerbit

2. jurnal- nama pengarang, tajuk eseinya, tajuk jurnal, bilangan ke berpapa, bulan dan tahun terbit

3. surat khabar- nama surat khabar, tarikh, muka surat

4. orang sumber - nama orang sumber, umur,alamat penuh

5. melawat tempat kajian- alamat penuh

6. majalah- nama majalah, tarikh, tahun

7. televisyen
-tajuk program, tarikh siaran , masa, rangkaian berapa

41 ulasan:

  1. Balasan
    1. INI DAH MASUKKAN DALAM ELEMEN SATU.

      Padam
  2. cikgu yang ini saya tak faham, macam mana nak cari ek?

    BalasPadam
    Balasan
    1. rujuk balik awak punya elemen satu. kalau ada majalah kat situ ada benda ni semua. tengok dulu

      Padam
  3. Cikgu... bagi rumusan , saya nak tulis tentang bangsa ( masyarakat tempatan / bangsa ) ....... i tak faham ... macam mana nak tulis ni ???

    BalasPadam
  4. salam ckg , benda ni kne buat dlm bentuk esei ke point ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. terus tulis macam tu aja. tak pakai point atau nombor

      Padam
  5. Balasan
    1. tengok balik elemen satu bahagian internet awak. pergi kat sana semula( asal ) letak cursor kat alamat dia , copy , paste kat kat rujukan ni

      Padam
  6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  7. assalam cikgu, , lampiran nak letak apa jek n elemen 1 tu nak buat macam mana?saya tak faham. .saya buat tajuk penanaman padi

    BalasPadam
    Balasan
    1. dalam elemen satu tak ada lampiran macam elemen 2.

      tajuk awak - penanaman padi

      cari penanaman padi - search wikipedia
      http://ms.wikipedia.org/wiki/Padi

      cari majalah/ buku/ akhbar berkaitan penanaman padi. asal ada sentuh tajuk padi dianggap sesuai.

      cari seorang penanam padi - jadikan orang sumber/ ( masukkan wawancara awak dengan dia tentang usaha dia selama ini/latar belakang macam mana dia melibatkan diri/ cara kerja/ masalah/ harapan

      kalau pergi tempat dia menanam padi jadikan sebagai melawat tempat kajian ( ambik gambar ) masukkan dalam elemen satu.

      Padam
  8. kalau dah fotostat pastu lekat kat elemen 1 tu.. perlu tulis gak ke nma pngrang n yg lain2 ckgu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kat photostat tu dah ada nama buku/ pengarang/ tajuk buku dan tahun terbit kalau awak ikut saya punya arahan
      1. cari buku yang sesuai
      2. tanya cikgu boleh ke tak buku tu
      3. photostat muka depan
      4. photostat muka dalam sebelah muka depan
      5. photosta isi yang ada kaitan dengan tajuk awak
      masukkan dalam elemen 2 - depan dia tuliskan buku ilmiah.

      Padam
  9. Cikgu .. sumber-sumber lain macam mana pulak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya cadangkan internet/ akhbar/ majalah/ melawat tempat kajian dan orang sumber.

      untuk sumber lain ialah macam siaran tv, cakera padat/ filem/ dokumentari/ jurnal
      yang ni susah sikit

      Padam
    2. ohh terima kasih cikgu... :)

      Padam
  10. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  11. cikgu, cikgu sejarah sy ckp dia tak nak rujukan(blog cikgu punya website) sbb dia kata meniru. mcm mana ni??

    BalasPadam
    Balasan
    1. blog saya tak boleh dijadikan bahan rujukan untuk kerja kursus sejarah sebab blog saya menghuraikan kerja kursus . tak ada autoriti tentang tajuk tu. contoh pasal pisang- rujuk wikipedia - pisang. buka rujuk cikgu razak. untuk elemen satu blog saya jangan masukkan sebagai rujukan. betul kata cikgu awak tu. maksudnya macam saya cakap ni.

      Padam
  12. cg...klau ambik akhbar dr intenet...itu smber internet ke sumber akhbar..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau masukkan gambar dari internet tak perlu tulis apa-apa kat rujukan.

      Padam
  13. kena letak apa- apa gambar ke?

    BalasPadam
  14. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  15. cikgu.. bagi bahagian 'buku'dinyatakan buku ilmiah, klau buku masakan dikirakah??

    BalasPadam
  16. cikgu...kalau surat khabar tu mcm mne nk tulis..
    mcm nie ke "M/s 3"...

    BalasPadam
    Balasan
    1. surat khabar ada dalam elemen 1

      kita potong muka surat yang ada tentang kajian kita/ masukkan dalam kertas a4 kita
      tak payah tulis apa-apa
      pastikan ada nama/ tarikh/muka surat pada akhbar
      kalau tak muat potong betul-betul

      Padam
  17. Ermm cikgu, kalau kat lampiran nak letak ape ek??

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya dah jawab banyak kali soalan ini.

      lampiran
      - gambar (
      1. proses pengeluaran bahan /
      2.keperluan bahan mentah @ senarai bahan mentah /
      3.hasil yang dikeluarkan
      4. peta lokasi tempat kajian
      5. peta lokasi tempat perushanan ini dijalankan peniaga berniaga
      6. lesen- kalau ada

      Padam
  18. kalau sumber internet bole gne tak??
    mcm mne ek??

    BalasPadam
    Balasan
    1. cari tajuk awak kat wikipedia

      pergi kat wikipedia
      bahagian kanan ada bahasa melayu-pilih
      kemudian pada bahagian carian taipkan tajuk awak apa. contoh keropok
      dah dapat
      print sahaja
      pada bahagian adress hitamkan dan copy/paste kat rujukan

      Padam
  19. rujukan ni sekurang-kurang nye nk bape

    BalasPadam
    Balasan
    1. mesti empat
      - ikut elemen satu
      - kalau buku ada cara tulisnya dll

      Padam
  20. salam, ckg sya nk tnya..sya buat tjuk 'perniagaan psr mlm'...kt rujukan tu ade org sumber kan..pastu ade alamat kan...so sya nk kene letak alamat acik psr mlm tu tnggl ke atau alamat tmpat kajian sya (alamat psr mlm)???mohon kerjasama ckg..terima ksih... ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. alamat tempat tinggal dia ( rumah )

      Padam
  21. Takpa ka klau kita tak masukkan salinan IC dkt lampiran tu ? . wajib kah ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul, tak payah pun tak apa. pada ruujukan masukkan no kad pengenalan

      Padam
  22. Kalau cari di internet bagaimana hendak tulis?

    BalasPadam