Sabtu, 10 Mac 2012

kerja kursus sejarah 2012 - ulasan 3

Ulasan 3

Makanan dan minuman

- bersifat tempatan / setempat

- keluaran tradisional

- berskala kecil / industri kecil dan sederhana

- ada pengkomersialan

- syarikat besar / ternama / gergasi seperti gardenia / maggi / babas / alagapas/ ais cube dll tak dibenarkan

- Orang Muar – rempah Hj Senan , Mee Bandung - boleh

Pakaian

- tradisi

- batik , songket , songkok , tudung , kasut kayu / teropampah / , sulaman , telekung

kraftangan

- cenderamata

- perhiasan

- hasil keluaran – bakul , tudung saji , keris kecil , tulisan khat , labu sayung , sumpit

- ciri – teknologi mudah / mesin bertali / guna tangan / mudah / murah /

pertukangan

- kerja kayu

- kerja logam

- grill

- pisau , parang , kompang, alat tangkap ikan , perahu, perabot , lesung kayu , kukur kelapa

isu

- lesen

o mintak pengusaha photostatkan @

o ambil gambar

o jadikan lampiran

- lampiran

o gambar proses pengeluaran bahan

o proses kerja

o carta kerja

o peta lokasi ( mudah )

o pamplet syarikat

o lesen syarikat ( SSM atau Majlis Perbandaran )

34 ulasan:

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum...
    Maaf, saya ingin bertanya kalau syarikat Mission foods boleh ke? Produk ni agak tidak terkenal di Malaysia. Kilang ni mengeluarkan roti2 leper jenis sejuk beku dan hanya dipanaskan. Boleh ke saya mengambil produk ini sbg. kajian? Ke dia dikira sbg. syarikat besar?

    Terima kasih untuk nota di atas. Alhamdulillah, nota tersebut sgt membantu saya sebagaimana nota cikgu yg sebelumnyA.

    BalasPadam
  3. rasanya tak ada masalah untuk syarikat mission food

    BalasPadam
  4. kalau resipi makanan kat buku2 blh msk ke?

    BalasPadam
  5. Slam, Kalau nak buat kaedah temubual, nak tanya ape ehh? Saya buat batik dan songket.

    BalasPadam
  6. ikut macam yang saya buatkan kat atas

    BalasPadam
  7. Cikgu, kalau nk buat pertukangan kena buat semua yg cikgu sebut di atas ke?

    BalasPadam
  8. a'salam....

    kalau saya pilih butik pakaian boleh???

    BalasPadam
    Balasan
    1. butik tu keluarkan baju apa
      kalau campur-campur ambil yang kebaya, songket aja
      yang fesyen baru tu tak boleh

      Padam
  9. assalamualaikum,
    kalau saya pilih tajuk kraftangan...
    saya kene pilih satu objek/item je ke?? kalau buat pasal hantaran sahaja pun boleh kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. hantaran bukan produk
      kraftangan yang ini kalau dijual untuk hantaran buat pengusahanya
      bukan tuan punya kedai yang jual benda ni
      rasanya awak masih belum faham

      Padam
  10. cikgu tumpang tanya kalau saya wat mknn dan minuman kat gerai makan....apa lampiran yg kena ader???

    BalasPadam
    Balasan
    1. makanan
      - gambar cara menghasilkan makanan itu
      - proses kerja buat makanan tu
      - bahan/ peralatan yang digunakan untuk buat benda tu

      contoh
      -kerepek pisang dah siap packing/bbelum siap packing, masa gorng, masa belum goreng dll
      - p

      Padam
  11. kalau ktia buat psl pakaian muslimah scara umum boleh tak ? cntoh selendang, pin tudung, butang tudung, extender.. atau lebih baik sy buat tdung saje ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau tudung saja pun ok
      masukkan yang lain sebagai hasil hasil lain yang diusahakan oleh pengusaha tu.
      masukkan gambar sekali pun ok

      Padam
  12. kalau peniaga tu tak nak bagi Lesen macam mane?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ambil gambar lesen tu
      jadikan lampiran

      Padam
  13. assalamualaikum..
    cikgu sy stdy kat sabah tp sy berminat utk buat tajuk makanan iaitu mee bandung johor.pada pendapat cikgu,apakah kaedah kajian y sesuai utk sy gunakn?
    terima kasih cikgu

    BalasPadam
  14. kalau ada contact budak muar boleh juga ambil bahan daripada dia.

    tapi awak tak boleh letakkan melawat tempat kajian dengan orang sumber dalam elemen 1 . yang lain boleh. mungkin budak sekolah di muar ada buat.

    1. sek men dato seri amar diraja
    2. sek tinggi muar
    3. sek tinggi muar
    4. sek men sri muar
    5. sek men perempuan sultan abu bakar
    6. sek men convent muar
    7. sek men st andrew
    8. sek men jalan junid muar

    BalasPadam
    Balasan
    1. cIKGU CAMNA NK WAT HASIL KAJIAN, SAYA DAH PENING T.T SAYA BUAT BATIK.NOOR ARFA BATIK TMPT KAJIAN YG SAYA PERGI,TOLONGLAH SAYA CIKGU... HANYA TUHAN JE TAHU BERTAPA TERTEKANNYA SAYA SEKARANG NIH.MASA PON DAH SUNTUK. TU LHA BUAT LAST MINUTE LAGI T.T :'(

      Padam
    2. step 1
      - dah ada tajuk ni dah ok
      - hasil kajian ikut macam saya buat tu. cara saya tu mudah aja. ikut sikit-sikit cara huraian saya. adjustkan dengan tajuk awak.
      jangan replace. bahaya. sebab yang saya buat ada 4 contoh, alamatnya pulak kat muar, nnti nampak sangat copy paste.
      buat pelahan-lahan.
      tapi kebnyakan pelajar ssaya dh siap

      Padam
  15. cikgu nak tanya. songket. kraftangan ke pakaian tradisional ?

    BalasPadam
  16. Tumpang tanya. kalau kraftangn tu boleh ke buat bekas pensil?

    BalasPadam
  17. cikgu,ni nak kena buat dalam bentuk perenggan ke point?

    BalasPadam
    Balasan
    1. huraian tapi dalam masa yang sama ada nombor . ada saya tunjukkan contoh

      Padam
  18. saye nak unsur patriotism tentang kegiatan ekonomi yg djlnkn oleh msyarakat mlsia ..

    BalasPadam